Waarom ik mijn boek heb geschreven?
26 april 2022 

Waarom ik mijn boek heb geschreven?

Ik zit met haar aan de cafétafel. Geroezemoes dichtbij van andere werkende mensen. En toch hangt er een stilte om ons heen. Ik noem het onze schrijfbubbel. Een serene rust is gedaald op onze tafel en wij zitten erin. Een Amerikaanse vriendin zou zeggen: ‘the bubble of awesomeness’. We, mijn schrijfcoach en ik gaan brainstormen over mijn eerste boek. Bijzonder spannend, maar met de serene rust tussen ons wordt het een cadeautje van geluk. Hieruit kan alleen maar een boek met een geweldige intentie uit voortvloeien.

Non-stop schrijven

 "Ik geef je een openingszin en dan ga jij fijn tien minuten aan één stuk schrijven waar je boek over gaat, wat je boodschap is." Marije, mijn schrijfcoach is aan het woord. Ik ben dol op haar 'sprintjes' van tien minuten. Even diep doorademen en vervolgens vanuit hart en ziel elk woord dat in me opkomt noteren. Non-stop. Mijn eigen wijsheid komt aan de beurt, dat wat aan de oppervlakte ligt, maar ook mijn diep verborgen zielsverlangens. 

De laatste tijd merk ik dat het ergens uit het 'niets' komt. Ik vind het hoogdravend klinken, maar het lijkt wel op een channeling. De boodschap is dan zo uniek dat ik het nooit met mijn hoofd verzonnen kan hebben. Ik ben dan geïnspireerd door iets groots, iets onbekends dat bijzonder liefdevol aanvoelt. 

Schrijfsprintje over mijn boek

Ik ben klaar voor het schrijfsprintje van tien minuten over mijn boek waarvan ik geen idee heb waar het over zal gaan. Ik schrijf de openingszin op en mijn schrijfcoach haalt ondertussen een heerlijke dampende koffie voor me.


Begin volgend jaar start ik met het schrijven van mijn boek dat gaat over ....Mijn boek zal gaan over…

Ik kan niet wachten om het vervolg op te schrijven. Het enige wat ik weet is dat het over geld gaat, want dat zit in mijn zielsmissie-energie. Ik kan je nu al verklappen dat het totaal anders is dan je zult denken. De alarmklok op de smartphone is gezet. Ik start. En gedachteloos, zonder controle vliegt de woordenstroom op papier. Zonder oordeel of twijfel schrijf ik op:

Mijn boek gaat over wat ik heb meegemaakt, de worstelingen, de fijne momenten, de leerzame momenten, mijn mentoren. Met indrukwekkende persoonlijke quotes, gezegden en gebaren. Verhalen over de lach van gelukte momenten, over saamhorigheid en over rust, bezinktijd, ontwikkeltijd en het afpellen van de huid, als een ui, om tot de kern te komen. 

Authentic success based. Het is mijn model van heling, van geluk, in je werk, in je thuis. In de liefde voor jezelf, voor een ander, voor hoe je naar buiten treedt. Je eigen waarden hiermee oppoetsen.

Onbewust sla ik een regel over en vervolg mijn woordenstroom....

Het zicht naar buiten toe, de filter uit, durven voelen en vertrouwen dat het goedkomt. Telkens een stapje verder en soms met een opoffering om iets na te leven wat je diep in je hart al weet. De kale waarheid waarom je iets doet weerspiegelt ook in je bedrijf. Het is keihard werken. Niet in je bedrijf, maar aan jezelf. Het verdient zich terug. Het is de beste social ROI, naast de ROI van geld. Ja, verdienen volgens je eigen verdienmodel en je eigen inzichten. Alleen voor mij? Nee, het geldt voor iedereen. Iedere ondernemer heeft z'n eigen model. Geen eenheidsvoer meer.

Zo dan. Het schrijfsprintje is klaar.

Geen idee wat ik heb opgeschreven

Het is even stil tussen ons. De universele liefde is voelbaar. Heerlijk om in die bubbel te vertoeven. “Wil je het voorlezen, Elma?” Een gevoelig punt, hardop voorlezen, wegens een oude handicap van me, een taalstoornis. Ze weet het en ze kijkt me bloednieuwsgierig met haar open hart aan.  Ik lach in mezelf, ondanks de direct opkomende zenuwen. Ik heb namelijk geen idee wat ik nu echt heb opgeschreven.

De woorden in mijn gele schrijfboek

Ik lees het voor en eindig met: “Dat van die social ROI.... ik heb geen idee waar het over gaat. Dit komt echt niet van mij. Dit is ingegeven.” We glimlachen allebei. De stilte hangt om ons heen en iedereen in het werkcafé die rumoerig is, is volledige buitengesloten. Alleen wij en de woorden in mijn gele schrijfboek tellen in onze aanwezigheid. “Wil je het nogmaals voorlezen? Het is zo mooi. Daarna ga we de hoofdstukken bepalen.”

Voor mijn gevoel is hoofdstukken definiëren nog even een stap te ver. Hoe dan? Deze gedachte brengt me in mijn hoofd. Ik observeer het en laat het direct los. Eerst lezen en dan volgt het pad vanzelf, spreek ik mezelf toe in stilte.

Ze begint titels en hoofdstukken op te noemen

Na mijn innerlijke weerstand voor hardop lezen snel te hebben omgezet, lees ik opnieuw in vol vertrouwen mijn boodschap voor het boek op. Ik heb nog niet de laatste punt uitgesproken en krijg een directe instructie om weer mijn pen op te pakken. Marije begint te ratelen. Of ze een fotografisch geheugen over mijn schrijfsel heeft, begint ze titels op te noemen en vervolgens potentiële hoofdstukken. 

Een creatieve fontein

Ik schrijf me rot en vol verwondering kijk ik ondertussen met een schuin oog naar haar. Ze is helemaal in haar element en stralend praat ze door. Een creatieve fontein. "Wat goed!" breng ik op een gegeven moment uit. "Wat ben je toch goed." En ze laat mij met verbazing naar haar staren als ze zegt: "Dit komt allemaal uit je eigen schrijfsprintje." 

Die ene lege regel

Wat een verhaallijn. Ze heeft gelijk. Na die eerste coachsessie, die heerlijke bubbel, ben ik aan de slag gegaan. Na een jaar was mijn boek gereed. Pas veel later realiseer ik die ene lege regel halverwege mijn schrijfsprintje. Wat heeft me dit te zeggen? vraag ik me af. Het maakte me opnieuw stil, want mijn eerste boek gaat een vervolg hebben. Deels door de online masterclass die ik verbonden heb met mijn boek 'De illusie van geld, een andere kijk op geld'.

En hoe dan verder?

Dat is het mysterie van een creatieve bron die je aanboort als je je verstand even op nul zet. Een bron die kan uitmonden in een lifestyle met een onderneming die transformeert; anderen, de wereld en jezelf. Voor iedereen op hun eigen unieke wijze, vanuit liefde en door creatie. Samen de economie van de liefde weerspiegelend. Dat plekje neemt ook mijn boek 'De illusie van geld, een andere kijk op geld' in. Op mijn unieke wijze voor ieders gewin.

 

Over de schrijver
Elma de Bruijn is visionair boekhouder, blogger en auteur van ‘De Illusie van geld, een andere kijk op geld’. Ze stimuleert ondernemers zelf hun boekhouding te doen (zelfboekhouden.org) Waarom? Voor meer grip op hun cijfers. Voor winst maken vanuit hun hart, want daar wil ze naartoe, naar de economie van de liefde.
Reactie plaatsen