Hoe kom je uit je geldzorgen? [geldplan zzp]
26 augustus 2022 

Hoe kom je uit je geldzorgen? [geldplan zzp]

Geldzorgen van zzp'er de baas worden

Geldplan voor zzp is een serie adviezen hoe je uit je geldzorgen komt ... makkelijk, snel en moeiteloos. Met praktische tips, bewustwording en principes toepassen die altijd werken. De blogs worden gebundeld in een e-boek en uitgegeven in een podcastserie. Het zorgt dat je uit de illusie van geld stapt waardoor je eenvoudiger, sneller en moeiteloos overvloed aantrekt, dus ook meer klanten en een hogere inkomen als zzp'er..

 

Boem! Die mail komt binnen. De nieuwe betalingstermijn voor de energierekening is 3x zo hoog. Bizar! Een week geleden zelfs nog geld, €250, terugontvangen. In ons energiezuinige huis maken we nog steeds gebruik van (duurzame) elektriciteit en gas. Bij wie niet? Bij nieuwbouw is het allemaal gasloos en op het hoogste niveau van energiezuinig wonen. Bijzonder aantrekkelijk, maar alleen voor een handvol gelukkige mensen. En de rest van Nederland zit in de kou. Ze aanschouwen dat er iets ongelofelijks gebeurt. Een ontwikkeling van schaarse (?!) die zorgt dat mensen in de stille armoede uit het oog verdwijnen. Dit raakt me.

Geldplan voor zorgenloosheid of betere vragen stellen?

De laatste maanden merk ik dat ik vaker bozig ben met wat er allemaal speelt in de wereld en vooral in ons land. Ja, ook ik krijg een korter lontje. Het lijkt wel of ik regelmatig tegen een muur wordt gekwakt, of gecanceld waardoor ik verdwaasd achterblijf en denk:

  1. Wat is er gebeurd?
  2. Wat kan ik eraan doen?
  3. Hoe kan ik het voorkomen?

Kortom, wat mag ik omarmen om minder afhankelijk te zijn van de buitenwereld, zonder me terug te trekken?

Ik weet het antwoord al, want voor ondernemers heb ik zelfs een Engelse audio opgemaakt hoe je overvloed aantrekt. Overvloed dat veel verder gaat dan geld bezitten. Een geldplan maakt je geldzorgen zelden echt minder, hooguit op korte termijn. Hoe je overvloed ziet, of niet ziet, maakt het leven meer moeiteloos. Vooral als je jezelf uitermate krachtige vragen leert stellen die bizar eenvoudig zijn.


Geldzorgen voor zzp loslaten door zakelijke overvloed aantrekken door visualisatie

Ik weet het allemaal al en toch nemen de twijfels toe, omdat de wereld op z’n kop staat. Het gedrag werkt niet meer zoals het 3 jaar geleden nog wel werkte. En dat vergt persoonlijk leiderschap met andere keuzes, maar wel op basis van je eigen kernwaarden. Grappig genoeg zijn de achterliggende principes voor overvloed nog steeds hetzelfde.

Bewustwording maakt het makkelijker, maar niet altijd

Een onverwachte dood van een dierbare collega van mijn partner zorgt dat ik alles weer relativeer. Tja, zo gaat dat in het leven. Maar soms is het anders, zoals met deze mooie, warme vrouw. Lange tijd hebben zij en mijn partner met elkaar gedeeld hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, nu en later, op meerdere gebieden. Samen een groot besef hebben dat het moment nu is. Ze was 61 jaar oud en een paar weken met prepensioen. En dan is het na een kort ziekbed nu over. Dat komt hard aan.

Quote Geldzorgen is in toekomst stappen waar geen controle is

Zij die uitermate goed trachtte te genieten en veel anderen een sprankeltje geluk meegaf. De gesprekken met haar en mijn partner gingen ook over eerder stoppen met werken, dus over geldplannen, omdat er meer is in het leven dat je wil ontdekken zonder werk (ook al is het leuk). Als je dan plotseling het grote genieten van de mooie kleine dingen nooit meer kan voortzetten in dit leven, dan is dat wrang. Goed voor jezelf zorgen, op meerdere gebieden is geen vanzelfsprekendheid dat het lukt en dat je het mag voortzetten. Ook dat is het leven dat we mogen accepteren.

Geldzorgen hebben werkt averechts

De invloeden van buiten zijn regelmatig enorm sterk waardoor je mogelijk in disbalans komt. Het kan iedereen overkomen en dat vergt bewustzijn. Maar één ding is me door haar overlijden weer glashelder geworden: zorgen maken over de (nabije) toekomst, bijvoorbeeld over geld, helpt je geen steek verder.

Met zorgen maken raak je de kern van het leven niet

Je raakt zelfs ver van de kern van het leven verwijderd waardoor je in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Je gaat vervolgens domme dingen doen en verkeerde keuzes maken, ook al doe je stinkend je best. Het gaat namelijk nooit over dat geld, want geld is zo neutraal als het achtereind van een koe. Ik noem het een pseudoprobleem.

Het helpt veel meer jezelf bewuster te maken wat geld voor je is, waarom je geld uitgeeft en waarom het wel of niet naar je toekomt. In mijn gratis masterclass die bij mijn boek ‘De illusie van geld’ hoort, ga ik hier dieper op in. Het gaat nooit over geld, maar over jou en wat jij waardevol vindt in het leven. Het gaat over het leven! En wat een magisch effect heeft het als ik klanten hierin coach. Het blijft me verwonderen.

Praktisch blijven om geldzorgen te verminderen

Natuurlijk is het ook belangrijk om praktisch te blijven en vooral elke dag de vraag te stellen: wat kan ik nu doen om mijn financiële situatie beter te maken? Maar het is niet alleen deze vraag, want vooraf mag je je eerst ontspannen. Het helpt als je eerst een minuut of twee diep ademhaalt via je hart. Daar bevindt zich veel wijsheid. Je laat je hoofd stoppen met ‘verhalen tegen jezelf vertellen’. Het opent beter je intuïtieve kanalen en je onderbuikgevoel zodat je beter antwoorden kunt ontvangen van binnenuit. Hoe klein de actie ook is, doe het direct. Anders heeft de vraag stellen geen zin en het antwoord dat je intuïtief ontvangt is helemaal nutteloos. Verspil je intuïtie dus nooit!

De praktische tip uitgewerkt

Doe het volgende elke dag, liefst in de vroege ochtend, om uit je geldzorgen te komen:

  1. Ga ontspannen zitten op een stoel of bank
  2. Ga meerdere keren diep doorademen via je hart
  3. Laat je hoofd stoppen met denken en blijf diep doorademen
  4. Ontspan 1 à 2 minuten
  5. Stel jezelf de vraag: Wat kan ik nu doen om mijn financiële situatie beter te maken?
  6. Het antwoord dat je ontvangt (meteen of even later) voer je direct uit

Vind je dit een softe aanpak? Het is een korte oefening op basis van wetenschappelijk onderzoek, dus zo soft is het niet. Voel je weerstand, dan accepteer je het, geef jezelf eraan over en ga vervolgens ontdekken welke negatieve overtuiging hieraan ten grondslag ligt.

Geldzorgen verminderen begint dus met bewustzijn

Ik ben geen specialist in gezondheid, liefde, spiritualiteit, mentale kracht, bewustzijn, maar wel deskundig in geldzaken en dingen voor elkaar krijgen. Zelfs deze kwaliteiten zijn relatief, als ik nadenk en invoel hoe ik mensen inzichten mee kan geven om van hun geldzorgen af te komen. De inflatie is gigantisch. Met de euro van een half jaar geleden is veel minder te kopen. Ga je dan bezuinigen?

Bezuinigen doet pijn, dus kies je voor het alternatief

Een geldplan lijkt te helpen, maar hiermee ga je geen ander gedrag vertonen. Je komt hooguit tot inzichten waar kansen of bezuinigingen mogelijk zijn. Kosten flink reduceren is het eerste wat je kunt doen. En hier is mijn punt: dit doet regelmatig pijn. Het kan gevoelens oproepen die je liever vermijdt. Gevoelens zoals: falen, armoedig en schaarse. Je voelt je (waarschijnlijk) beperkt, omdat je door de bezuinigingen zo gaat denken. Of al zo dacht.

Ik zie het anders, omdat ik weet dat geld een illusie is, ook al heb je geld nodig. Hoe je over geld denkt heeft een enorme impact op alle vlakken van je leven.

Oscar Wilde zei het anderhalve eeuw geleden al:

Geldzorgen en rol geld - quote van Oscar Wilde


Wat denk je: is de rol van geld minder geworden?

Hoe jij tegen geld aankijkt, maakt of breekt je leven. Als voorbeeld: recentelijk heb ik afscheid genomen van een leverancier, een zzp’er. Ik voel veel danknaarheid voor het werk dat is gedaan. Helaas werd ik te vaak geconfronteerd met beperkende overtuigingen over geld en alles wat hieraan verbonden is, zoals marketing en verkoop. Ik voelde dat ik in de samenwerking niet meer mezelf kon zijn. Ik hield te veel rekening met de adviezen die vanuit zijn beperkende overtuigingen werden gegeven.

Een advies gegeven vanuit beperkende overtuigingen geeft ook beperkende resultaten voor je klant

Zoiets gaat subtiel en het was me ook niet direct helder. Die beperkende overtuigingen belemmerden niet alleen hemzelf, maar ook mij. En laat ik eerlijk zijn: ik had ze ook lang geleden, maar ik ben ze ontgroeid. Ik heb ze omgezet naar positieve gedachten en overtuigingen waardoor ik anderen beter kan helpen.

Wat heeft dit met geldzorgen te maken?

Een extra pot met geld is geen echte oplossing. Misschien even, maar nooit langdurig, want die pot met geld (waarnaar we smachten) is zo weer op. Puur door je geldmindset die je gedrag bepaalt hoe je onbewust met geldzaken omgaat. En dat begint al met je boodschappen doen.

Als je geld onbelangrijk vindt, dan is de wetmatigheid: het zal weinig of niet, of van korte duur aanwezig zijn. Zie de parallel als je je relatie onbelangrijk vindt, wat gebeurt er dan? Zo is het ook met je relatie met geld.

Een andere kijk op geldzorgen en bezuinigingen

Heb je geldzorgen? Dat kan absoluut reëel zijn als je energierekening opeens €720 is, maar zorgen maken heeft geen zin. Bezuinigingen doen pijn, want dat gaat meestal ten koste van iets leuks. Gelukkig is er een alternatief: kijk naar verspillingen en voorkom dit!

Kwaliteit levert geld op

Mijn visie is altijd geweest: kwaliteit levert geld op. In allerlei soorten rollen heb ik dit ervaren. Zo is het ook in je zzp-bedrijf of persoonlijke huishouding.

Neem het douchen als voorbeeld

Ga je 10 minuten of langer onder de douche staan om je te wassen of om te ontspannen? De verspilling is veel water door de afvoerpijp laten wegstromen. Is dit gepast in een wereld van duurzaamheid nastreven? Jezelf wassen doe je in 2 minuten. De andere 8 minuten ontspannen kun je zelfs beter doen dan door het douchen. Je bereikt meer ontspanning, je ervaart meer balans, het is gratis en beter voor de natuur. Ga leren om ontspannen in een stoel te zitten (zie hierboven de praktische tip), visualiseer en voel vervolgens hoe je je dag wilt vorm geven, vanuit moeiteloosheid en zorgenloosheid.

Het werkt! Dus ga ook anders kijken. Stop met bezuinigingen en ga verspillingen tegen. Denk aan duurzaamheid. Verwonder je vervolgens welke kansen op je pad liggen.

Geen armoedige actie van Lidl

Recentelijk sprak ik een ver familielid. Een bijzonder dankbaar mens die van de kleine geluksmomenten geniet én weinig geld verdient. Zij gaat met grote regelmaat naar de Lidl om groentepakketten te kopen voor een paar centen. Lidl maakt deze pakketten van groenten die bijna direct opgegeten moeten worden. Ik dacht in eerste instantie: wat een armoede! Maar weet je, Lidl heeft het in het leven geroepen om verspilling tegen te gaan. Wie is zij dan, ons familielid, om het te negeren als ze het zelf zo hard nodig heeft.

Geloof er heilig in: draai bezuiningen om en ga verspillingen tegen!

Je bespaart geld. Je werkt aan duurzaamheid. Je bent geldzorgen de baas. En meestal word je er gelukkiger van.

Doe het in slechte tijden en doe het in goede tijden, zoals ik het in het verleden ook heb gedaan. Dat heeft gemaakt dat ik uit de illusie van geld ben gestapt. Het is bevrijdend. Je leeft moeiteloos en je blijft beter in balans. Je komt uit je geldzorgen, makkelijker en sneller.

Maak jij ook de stap hoe je uit je geldzorgen komt? Doe het hier >>

Over de schrijver
Elma de Bruijn is visionair boekhouder, blogger en auteur van ‘De Illusie van geld, een andere kijk op geld’. Ze stimuleert ondernemers zelf hun boekhouding te doen (zelfboekhouden.org) Waarom? Voor meer grip op hun cijfers. Voor winst maken vanuit hun hart, want daar wil ze naartoe, naar de economie van de liefde.
Reactie plaatsen