Ik ga mijn hart toch niet blootleggen?
02 februari 2021 

Ik ga mijn hart toch niet blootleggen?

‘Wat grappig dat je hoofd van tevoren bedacht wil hebben welk probleem er aangepakt moet worden.’ Ze reageert op mijn app dat ik nog niets heb bedacht voor haar coachsessie. Ze schiet in de lach, aan de smile-icoontjes te zien. ‘Je weet allang wat je globaal anders wil.’

Heeft ze gelijk? vraag ik aan mezelf. Mijn leven springt op dit moment wel flink uitdagend heen en weer, waardoor ik soms vergeet waar ik naartoe wil leven.

Ja, dat ‘geschommel’ wil ik wel anders. Telkens snel moeten schakelen, omdat ik de omstandig­heden niet zo goed in de hand heb, is best vermoeiend. Ik weet het, deels mag ik me eraan overgeven en dat doe ik ook. Ik besluit het onderwerp los te laten. Gewoon observeren wat die mBit-coaching nou precies inhoudt. Dat is het primaire doel. Ik grinnik om mezelf: dus toch iets bedacht. Of het uit mijn hoofd, hart en buik komt, laat ik fijn in het midden.

Een paar weken later

We starten met de coachsessie met een paar babbelwoordjes over en weer. Al vrij snel pakt Ingrid, de mBit-coach, het onderwerp van mijn hart vast, wat nu speelt. Overduidelijk heb ik er nog steeds niet over nagedacht. Spontaan gaat het over de zichtbaarheid en openheid rond mijn boek ‘De illusie van geld’. Nog sneller dat het onderwerp opkomt, besef ik: waar ben ik mee bezig? Ga ik opeens mijn ziel blootleggen met dit boek?

Mijn hart laat zich lichtjes overschaduwen door een pijnlijk gevoel. Ik wilde toch alleen maar de kracht van mBit-coaching een keer meemaken? Een kans om anderen naar Ingrid te verwijzen. Ik geloof namelijk dat het super zinvol is voor ondernemers. Zij die aan het worstelen zijn of ontevreden zijn over hun resultaten. Maar of ik zo nodig weer mijn innerlijke gevoelens op de kop wil zetten? Nee, daar ben ik wel klaar mee.

Het speelt al 40 jaar

Ik kijk Ingrid nog een keer goed aan. Iets vertrouwds zit in haar stem en ik geef mezelf over. Laat maar gebeuren wat mijn hart te zeggen heeft. Al snel blijkt dat het niet iets verrassends is van mij. Ik draag het al bijna 40 jaar met me mee. Van alle kanten heb ik het bekeken, maar vandaag gebeurt er iets verrassend.

Het is niet mijn hoofd, mijn ratio, dat dwarszit. Gek zeg, maar wat heeft dit met mijn boek over geld te maken? Zo vaak heb ik het jeugdtrauma – en de post-traumatische stress die het me heeft opgeleverd – van alle kanten bekeken; met of zonder hulp. Zo vaak heb ik gevoeld hoe ik mezelf verder kan helen. Zo vaak heb ik gedacht dat mijn mind weer beperkende overtuigingen mag loslaten. Steeds dieper.

Zo voelde het, dat mijn hoofd dwarslag en ik te weinig durfde te leven vanuit mijn hart. Maar vandaag krijg ik iets anders aangereikt, namelijk dat ik eens beter mag kijken en luisteren naar mijn buikbrein. Ze (mijn buikbrein) doet haar uiterste best om mij te beschermen. Zij trapt op mijn rem. Niet mijn hoofdbrein, maar mijn buikbrein. Wat een openbaring!

Eindelijk een doorbraak

Ik voel het. Ik zie het. Ik ben opgelucht. Pff, eindelijk kan ik iets doorbreken doordat ik beter zie hoe het mechanisme werkt. Waarom ik mezelf telkens op de remstand zet. Welke mensen dat kunnen doen, omdat ik het toelaat. Welke omstandigheden me helpen dat die trigger van het mechanisme niet meer aangeraakt wordt. Welke lieve mensen zorgzaam voor me zijn als ik mezelf even niet goed bescherm.

“Hoe is het me je?” vraagt Ingrid als ik weer ben bijgekomen van de sessie.  Ik lach en na een paar seconde zeg ik: “Ik lach.” Zo scherp als Ingrid is zegt ze: “Dat zegt nog niet hoe het echt met je gaat.” Ik verzeker haar – en misschien nog meer mezelf – dat het goed gaat. Ik voel zoveel goeds rond mijn boek, wat daar ging het uiteindelijk over.

Even inchecken

Ik ben dankbaar dat ik zo’n integere, inspirerende coach in mijn netwerk heb. Ingrid weet en voelt waarmee ze bezig is. Een fijn mens om even bij in te checken. Een sessie is aan te raden voor elke ondernemer. Voor inzichten wat je in de weg staat om door te pakken met je bedrijf of in je persoonlijke leven.

Bijzonder genoeg heb je zelf al het antwoord in je, ook al besef je het nog niet. Ingrid Smit helpt je graag met de mBit-coaching het boven tafel te krijgen, zodat je niet blijft tobben. En nog belangrijker, dat je vervolgacties zijn gestroomlijnd met je hoofd, buik en hart. Het zorgt voor moeiteloosheid. Dat doet mBit-coaching.

Over de schrijver
Elma de Bruijn is visionair boekhouder, blogger en auteur van ‘De Illusie van geld, een andere kijk op geld’. Ze stimuleert ondernemers zelf hun boekhouding te doen (zelfboekhouden.org) Waarom? Voor meer grip op hun cijfers. Voor winst maken vanuit hun hart, want daar wil ze naartoe, naar de economie van de liefde.
Reactie plaatsen